Vegan Diyeti Köpeklerin Sağlığını Olumsuz Etkiler mi?
Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de sağlıklı kalmak için beslenme en önemli kriterdir. Bunları düşünerek, her geçen gün daha fazla insan hayatından hayvansal ürünleri çıkartarak hayatına vegan diyeti ile devam etmektedir. Bazı kişiler bu zor kararı sağlık sorunları nedeniyle alırken diğer kişiler ise hayvan haklarını koruma adına alıyor. Konu sağlığa gelince vegan diyetinin olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Fakat vegan diyetinin eksileri olarak bilinen her türlü problemin zor da olsa çözümleri bulunmaktadır.
Gelelim asıl konumuza, vegan diyeti köpeklerde sağlık problemlere yol açabilir mi?
Hayatlarına vegan olarak devam etme kararı alan birçok insan evcil köpeklerini de bu şekilde yetiştirmeye başlıyor. Fakat köpeklerinde insanlar gibi memeli canlı olup aynı zamanda hepçil olduklarını unutmamak son derece önemlidir.
Köpekler tamamıyla etobur canlılar değildirler. Yedikleri mamanın içinde bitki ve sebzelerde yer almaktadır. Metabolizmalarının çalışmasında herhangi bir sorun yaşamaması için sebze de tüketmeliler. Bu nedenle köpekleri için vegan diyeti tercih eden kişiler bu diyeti nasıl uygulamaları gerektiğini çok iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir.
Köpekler İçin Vegan Beslenme
Vejetaryenliği ve veganlığı birbirleri ile çok kolay bir şekilde karıştırabiliyoruz, fakat bunlar aynı şey değillerdir. Bu iki beslenme şeklinin ortak özelliği, sebzelere dayalı bir beslenme olup et ve balığın diyetten çıkartılmasıdır. Tüm bunların yanı sıra aralarında ki büyük fark, vejeteryanların hala süt, peynir, bal, yoğurt gibi hayvansal ürünleri tüketebilmesidir. Veganlar bunu yapamıyorlar yani hayvansal ürünlerin bulunduğu hiçbir şeyi tüketmiyorlar.
Beslenme düzeni son derece önemlidir. Beslenme düzeninin, vücudun düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak amacıyla olduğunu belirtmek son derece önemlidir.
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bu besinler, mineraller, vitaminler, karbonhidratlar ve proteinlerden oluşuyor. Hayvanların sağlıklarını ve form durumlarını iyi tutmak istiyorsanız, vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri doğru oranda vermeniz son derece önemlidir.
Vitaminler, mineraller ve karbonhidratların bitkilerden yeterli ve hatta iyi bir miktarda elde edilmesi oldukça kolaydır. Vegan diyeti bu aşamada başarılı olur fakat köpeklerin vücudunun ihtiyaç duyduğu bir diğer besin kaynağı olan proteinleri almakta son derece zorluk yaşanır.
Köpeklerin bedenleri, hayvansal kaynaklardaki besinleri bitkisel kaynaklardan daha etkili bir şekilde sindirmek ve kullanmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda metabolizmaları da temeli bitki olan diyetleri kabul ederler ve yeterli proteinleri elde edebiliyorlar. Vegan diyetlerine başlamadan önce bir bizi unsuru göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir. Şimdi gelelim vegan diyeti hakkında bilmeniz gerekenler.
Köpeğinize Uygun Vegan Diyeti Hazırlamak
Bu kısma kadar gördüğünüz gibi köpekler bitki temelli diyetlere uygundur ve köpeklerde vegan diyeti uygulanabilir. Vegan diyetini hazırlarken son derece dikkatli olmanız gerekir. Köpeğinizin vücudu için gerekli besinlerden yoksun kalmadığından emin olmanız gerekir ve evcil hayvanınızın gerekli miktarda vitamin, mineral ve protein aldığından emin olmanız gerekir.
Köpeğiniz için tasarladığınız vegan diyetinde ev yemeklerini de kullanabilirsiniz. Fakat bu diyeti nasıl sürdüreceğinize karar vermeden önce köpeğinizin yapısını kontrol ettirmek için veteriner hekiminize danışmanız son derece önemlidir. Özellikle vegan diyeti konusunda profesyonel bir kişiye danışmanız ve öneri almanız son derece önemlidir. Ev yemeklerini kullandığınız bir diyet programında, yemeklerde bulunan eksik elementleri destekleyebilmek için besin takviyesi yapabilirsiniz.
Vegan Diyetini Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
1) Köpeğiniz için en iyi ve en düzenli beslenme yöntemini veteriner hekiminize danışın. Bu şekilde ki konular için profesyonel kişilere danışmalısınız ve hiçbir zaman bilmediğiniz ya da emin olmadığınız şeyleri diyete eklememelisiniz.
2) Her zaman taze ve olgun malzemeler seçin
3) Doğal ve tam tahıllı besinlerin köpeğinizin sindirim sistemini daha iyi çalıştırarak sindirimini kolaylaştıracağını unutmayın.
4) Omega 3 ve 6 yağ asitlerini kullanırken oranlarına dikkat etmelisiniz.
5) Sindirimi kolay olan karbonhidratları da diyet sistemini dahil edin. Köpeğinizin yediği mamada tüm tahıllar tamam olması son derece önemlidir.
6) Köpeğinizi zararlı bakterilere karşı koruyabilmek için besinleri iyice yıkayın.
7) Bilmediğiniz konularda verilen önerileri dikkate alarak uygulamaya özen gösterin.
8) Köpeğiniz için hazırladığınız diyet takviminde miktarları doğru ölçmek için bir ölçek kullanın.
9) Köpeğinizin mamasına ekstra besin takviyesi yaparken oranlara dikkat edin. Fazla verdiğiniz takviyeler olumsuz sağlık sorunları oluşturabilir.
Köpeklerin Vegan Diyeti Yaparak Beslenmesi Zararlı mı?
Köpeğinize vegan diyeti hazırlarken yukarıda ki unsurlara dikkat ettiğiniz sürece, vegan diyetinin köpeklerinize herhangi bir zararı olmaz.
Fakat dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise, her köpeğin vücudu vegan diyetini kabul etmez ve olumlu sonuç vermez. Bu durumda veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Köpeğiniz vegan diyetine uyum sağlamıyor diye zorlamayın. Bu sorunlar, metabolik veya diğer sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle diyetin her evresinde veteriner hekiminizle iletişim içinde olun.