Akita Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

Akita Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
58-70 cm
Ağırlık
29-54 kilo
Yaşam Süresi
10-12 yıl

AKİTA KÖPEK IRKI

İsmini Japonya’nın Akita bölgesinden almış olan bu ırk Akita Ini adıyla da anılmaktadır. Geçmişleri 1600'lü yıllara kadar dayanır. Japonya'da korunmak amacıyla kullanılmış olan bu ırk genede saraylarda bulunmaktaydı. Güçlü yapısı olduğu için genelde bu alanda görevlendirilmiştir. Japonya'dan sonra ilk kez Amerika'da bir kadının üstün çabasıyla üretilmiştir. 1920 senesinden sonra bu cins iyice yaygınlaşıp popüler hale geldi. Özellikle sadık olması ile ilgi çeken Akitalar, tüm dünyada güvenlik için kullanılır hale gelmişlerdir.

Akita Köpek Irkı Özellikleri

- Oldukça iyi bir görünüme sahiplerdir.

- Beyaz, siyah ve kahve renklerinin karışımı bir renge sahiplerdir.

- Kaslı ve iri yapıları vardır.

- Erkekleri 39-59, dişileri de 29-50 kilo arasında değişkenlik gösterirler.

- Kafaları büyüktür ve güçlü bir ağız yapıları vardır.

- Sahibine son derece sadık ve korumacı davranırlar.

- Yalnız ihtiyaç durumunda havlarlar.

- Temizliği severler ve temiz olmaktan hoşlanırlar.

- Oldukça zeki bir türdür, eğitime açıklardır.

- Uysal kişilikleri ile bilinseler de bir o kadar hareketli ve eğlencelidirler.

- Avcılık yetenekleri de gelişmiştir ve bekçi köpeği olarak da bilinirler.

- Agresif ve huysuz kişilikleri ile her zaman atağa hazır haldedirler.

- Rutin yaşamı severler ve oldukça sağlıklı bünyeleri vardır.

Akita Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Diğer köpek türleri gibi sağlıklı bir yaşam için düzenli yapılması gereken uygulamalar vardır. Bunlardan en önemlisi düzenli olarak tüylerinin taranmasıdır. Günlük olarak fırçalanması yeterli olacaktır. Senede iki üç kez ılık su ile banyo yaptırılması uygundur. Günde ortalama 1 saat egzersiz yapıp enerjisini atması gerekir, yürüyüşler ile bu egzersizlik desteklenebilir. Bahçede koşmak da enerjisini atmasına yardımcı olabilir. Akitalar boş arazilerde koşturmaktan oldukça keyif alırlar, doğa koşularına götürebilirsiniz.

Akitaların Sosyal Yaşamları Nasıldır?

  Akitalar güçlü bir kişiliğe sahip oldukları için çocuklu aileler açısından pek  de uygun bir köpek ırkı olmayabilir. Daha çok bahçeli evi olan insanlar tercih eder. Özellikle kendisine sevecen ve iyilikle yaklaşan çocuklara karşı yine sıcakkanlı davranışlar sergiler. Yine de ufak yaştaki çocuklar ile baş başa bırakılması uygun görülmez. Ailesi ile kuvvetli bağ kuran Akitalar, doğası gereği koruyup kollama niteliğine sahiplerdir. Getir-götür oyunundan büyük keyif alırlar. Gündelik yürüyüşleri de çok severler fakat mutlaka tasma ile kontrol edilmelidirler.

  Agresif ve huysuz tavırlar sergileyen Akitaları diğer köpeklerle aynı ortamda bulundurmak doğru değildir. Genelde küçük köpek ırkları ile iyi iletişim kuramayan Akitaların, ufak yaştan beri eğitilmesi doğru olacaktır.

Akitalar Nasıl Beslenmelidir?

Akita ırkına sahip köpeğinizi veterinerin uygun gördüğü kuru mamalar ile üç öğün beslemelisiniz. Kuru gıdanın dışında doğal beslemek istiyorsanız:

- Alternatif kuru yiyecekler

- Haşlanmış et (yağsız)

- Süt ürünleri

- Yağ oranı düşük olan sebzeler

- Yüksek şeker içermeyen meyveler ile besleyebilirsiniz.

Köpeğinize vereceğiniz bazı besinler onun alerjik reaksiyonlar göstermesine sebep olabilir. Bunun dışında ishal ve kusma gibi belirtiler de gösterebilir. Bu tür yan etkilere sebep olan ve kaçınılması gereken bazı besinler ise:

- Mısır içeren gıdalar

- Kanadı olan gıdalar: tavuk, kaz ve hindi gibi

- Yüksek yağlı olan süt ürünleri 

- Buğday ve yulaf ezmesi gibi besinlerdir.

Bu besleme alışkanlıklarına dikkat edidiği ve kaçınılması gereken besinlerden kaçınıldığı sürece Akita, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürer. Yaşam süresini arttırmak için beslenmesine ve bakımına oldukça özen göstermek çok önemlidir.

Karakteristik

Uyum Sağlama
Apartman Yaşamına Uyumluluk
Acemi Bakıcı
Hassasiyet
Tek Başına Kalabilirlik
Soğuk Havalarada Yaşanabilirlik
Sıcak Havalarda Yaşanabilirlik
Arkadaşlık İlişkileri
Yabancılara Karşı Dostluk
Ailesi Sevgisi
Çocuk Dostu
Hemcisleriyle Dostluk
Sağlık ve Bakım
Kıl Dökme Seviyesi
Salya Akma Seviyesi
Bakım
Genel Sağlık
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitebilirlik
Eğitebilirlik
Zeka Seviyesi
Potential For Mouthiness
Av Potansiyeli
Ses Çıkarma Potansiyeli
Yolculuk Rahatlğı
Haraketlilik
Oyuncu
Enerji Seviyesi
Güç
Egzersiz İhtiyacı
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]