Alman Çoban Köpekleri
Alman Çoban Köpeği bir diğer bilinen adıyla Alman Kurdu olan bu köpekler zeki, akıllı ve kolay eğitilebilen köpekler arasındadır. Alman Kurdu karakteristik özellikleri itibari ile hareketli bir köpektir ve bundan dolayı gün içinde enerjisini harcaması gerekir. Aşırı korunma ve sahiplenme duygusuna sahip olan bu köpeklerin agresif hareketler ( küçük ısırıklar, havlamalar, aşırı hareketlilik vb ) sergilememesi için genç yaşta itaat ve sosyalleştirme eğitimi verilmesi gerekir.
Alman Çoban Köpeği Sağlığı
Alman Çoban Köpekleri elverişli ortamlarda yaşadığı taktirde 10-14 yıl arasında ömürleri vardır. Bu köpeklerin beslenmesine sindirim sistemlerinin hassas olmasından dolayı dikkat edilmesi gerekir. Kuru mama ile besle nebilir. Alman kurtlarının kulakları dik olur ve düşük olduğu durumlarda kalıtsal hastalıktır ve üremesine izin verilmesi önerilmez. Alman Kurtları yeteri derecede enerjini atabilecek imkanı varsa apartman dairesinde’de yaşamaya elverişlidir. Daha çok geniş arazilerde, bahçeli ve müstakil evlerde bakılması önerilir.
Alman Çoban Köpekleri Sosyal İlişkileri
Alman çoban köpekleri çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla büyüdüklerinde onlarla herhangi bir sorun yaşamaz, iyi geçinirler fakat koruma içgüdüleri baskın olduğundan yabancılara karşı pek hoşnut davranmazlar. Bu köpekler büyüme döneminde sürekli diğer hayvanlar veya sahipler ile iletişimde kalmalı hatta mümkünse mahallenizdeki diğer evcil hayvanlar ile sosyalleşmelidir. Yalnız kalma konusunda hiç iyi olmayan bu köpekler kesinlikle tek başlarına bırakılmamalıdır.
Alman Çoban Köpekleri Eğitim
Bu cins akıllı bir köpek olarak kabul edilir ve eğitim verilmesi kolaydır. Karakteristik ve fiziksel özellikleri sayesinde polisler, askerler ve engelliler tarafından sıkça rehberlik amaçlı kullanılan bir köpek cinsidir. Kötü ve ilgisiz yetiştirilen Alman Kurtları ilerleyen yaşlarda aşırı koruma, saldırganlık ve diğer agresif hareketler sergileyebilirler.
Alman Çoban Köpekleri Bakımı
Alman Çoban köpekleri yumuşak yoğun ve uzun tüy şekline sahiptir. Özellikle ev içerisinde beslenen hayvanlara günlük bakım ihtiyacı giderilmelidir, aksi halde eviniz tüy yumaklarından geçilemeyecek bir hale gelebilir. Köpeğinizin tüy yoğunluğuna ve dökülen tüylerden yola çıkarak günlük, 3 günde bir hafta bir şeklinde tüylerini taramalı ve bakımını yapmalısınız. Dişli bir tarak yardımı ile birkaç defa tüm vücudunu taramanız yeterli olacaktır. Bunun dışında ayda bir veya iki ayda bir olmak üzere köpeğinizin cildinin ve tüylerin temizlenmesi için onu yıkayabilirsiniz. Tabii köpeğiniz tamamen çamur olduysa daha önce de yıkayabilirsiniz veya kış aylarında bu süre aralığını arttırabilirsiniz. Köpeğinizin tüylerini kesinlikle kesmemeli veya kırpmamalısınız. Bu durumda köpeğiniz öz güvenini kaybedebilir ve depresyona girebilir.