Anadolu Çoban Köpekleri
Anadolu Çoban Köpekleri ya da gelenekselleşmiş adıyla Kangal köpekleri olarak bilinen köpek ırkı ilk olarak Türkiye’de görülmüş, mastif (iri ve güçlü, bekçi veya geçmiş zamanlarda savaşçı olarak kendisine yer bulmuş ırklar) köpek grubundan gelen bir ırktır.
Anadolu Çoban Köpeğinin Genel Özellikleri
Bu köpek ırkı tam tabiriyle kar kış dinlemeyen özelliklerde bir köpek cinsidir. Bulundukları coğrafyanın etkisiyle kürkleri ve derileri kalınlaşıp soğuğu en az şekilde hissetmek için evrilmiştir. Bu ırkın genel olarak boy skalası dişilerde yaklaşık olarak 70 – 80 cm arasında, erkeklerde ise 73 – 84 arasında olur. Kangalların ağırlıkları da dişisinde 38 – 52 kg civarında, erkeklerde ise bu ağırlık yaklaşık olarak 55- 64 kilogram civarında seyreder. Bu kilo ve boy skalası sizi sakın ola yanıltmasın, bu cinsin sınırları zorlama konusunda herhangi bir rakibi yoktur. Eğer bu ırkın mensubu olan köpekler gerektiği şekilde beslenir, büyütülür ve bakılırsa fiziksel özellikleri inanılmaz derece yüksek boyutlara ulaşabilir. Öyle ki kayıtlara geçmiş bu devasa köpeklerden bir tanesinin fizik ölçüleri eminim sizi de şaşırtacaktır. Bu köpek tam olarak 120 kilogram ve 92 santimetre omuz yüksekliğine sahiptir! Bir köpek için genel olarak ulaşılması zor ve hatta neredeyse imkânsız olarak görülen bu oranlar, Anadolu çoban köpeği için sadece köpeğin ihtiyaç duyduğu bakımdan biraz daha fazla ilgiyle ulaşılabilecek bir durumdur. Bu özellikleri sayesinde bu köpek birçok köpek kulübü sahibinin çiftliğinde yer almaya hak kazanmıştır.
Anadolu Çoban Köpeğinin Davranışları
Anadolu Çoban Köpeklerinin en büyük özelliklerinden bir tanesi de elbette ki duygusal özellikleridir. Bu köpek ırkının hem geçmişte hem de günümüzde bekçi ve savaş köpeği olarak kullanılması, yani kısacası her zaman insanın yanında tutulacak bir konumda olması, tamamen köpeğin kendi içindeki sadakat duygusundan başka bir şey değildir. Bu köpekler eğer evcil olarak büyütülmüşse doğduklarından itibaren kendilerini tamamen sahiplerine sadakat duygusuyla bağlar. Bu sadakat duygusunun sonradan köpeğe insanlar tarafından duygusal bir şekilde aşılandığına, yani sadakat duygularının dünyaya gelmelerinden bu yana bu kadar gelişmiş olmadığı, bütünüyle köpeğe sonradan eklendiğine dair yapılan araştırmalar mevcut. Tabii ki de her araştırmanın ve her fikrin de bir karşıt fikri her zaman mevcuttur. Bu fikrin karşı fikri ise bu olayın tamamen yanlış bir yaklaşım olduğunu savunuyor. Bu fikre göre bu köpeklerin içlerindeki sadakat duygusu zaten halihazırda diğer köpeklerden çok daha üst bir seviyedeydi. Bu fikre göre olayın aslı sadece insanoğlunun bu köpek ırkını keşfetmesi ve zamanla evcil olmaya müsait olduğunu anlayıp artık bu ırka mensup köpekleri kendi sosyal hayatlarına entegre etmesidir. Bu sadakat konusunda bir kangalın sırf sürüsüne bekçilik yaptığı çoban olan sahibinin sürüsünden bir kuzu kayboldu diye o kangalın sahibinin yanından ağlayarak kaçtığı ve bir hafta aradan sonra tekrar boynunda bir koyunla sahibinin kapısına geldiğine dair efsaneler var. Tabii bu da kangal cinsinin sadakatlerine ek olarak onurlu da bir ırk olduğunu kanıtlar nitelikte. Her ne kadar efsaneler gerçek olmayacak kadar absürt olsalar da bu tarz halkın ağzına takılmış efsaneler inanılmayacak kadar saçma değil.
Anadolu Çoban Köpeğinin Beslenme Alışkanlığı
Tabii ki de böyle delicesine büyüyen ve her zaman hareket halinde olup kalori yakan bir ırkın normal bir beslenme alışkanlığı olması gerektiğini kimse kabul etmemeli ve düşünmemeli. Bu köpek ırkının mama yemesi genelde çok sık görülen bir şey değildir. Çünkü marketlerde satılan hazır mamalar bu köpek için alışık olmadığı bir besindir. Bu köpeklerin Türkiye’deki keşfediliş yerlerinden biri olan Erzincan ve Sivas çevresi genel olarak yüksek ve dağlık yerler olduğu için bu köpekler daha çok et ve tahıl türlerini diyet listesine eklemiştir. Tabii bu beslenme alışkanlığı da köpeklerin metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlamıştır. Bu yüzden bu köpekler mamayla beslenemeyecek kadar hızlı bir metabolizmaya sahipler. Köpeğin ne yediği kadar neyi ne kadar içtiği de önemli. Bu köpeklerin günlük en az 2, en fazla 4 ya da 5 litre su içmeleri gerekir. Bu oranlar onlar için idealdir.
Anadolu Çoban Köpeğinin Bakımı
Bu ırkın mensubu olan köpekler geçmiş zamanlarda dağ eteklerinde yaşayan bir köpek olduğundan dolayı, yani vücut yapısı uzun ve hızlı koşulara değil, kısa ve sık yürüyüş hareketlerine alışıktır. O yüzden biz de bu ırkın genlerinden gelen bu özelliğine saygı duyarak aynı şekilde köpeği kısa ve hızlı yürüyüşlere çıkartabiliriz. Eğer köpeğinizle daha fazla vakit geçirmek istiyorsanız onla beraber yarım saat ya da 1 saat süren yavaş ve temposu düşük yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Kürk bakımına gelecek olursak çok şaşalı ve ihtişamlı bir kürk yapısına sahip olmadığından mütevellit köpeği haftada bir sadece kürkte kalan ölü tüyleri almak için tımarlanması hem sahip hem köpek için idealdir.