AFRİKA GRİ PAPAĞANI
Afrika Gri Papağanı diğer adıyla Jako’lar uzun yıllar boyunca birçok kıtada ve ülkede Portekiz denizciler tarafından bulunup onların favorisi olmuş bir papağandır. Bu papağanların doğal yaşam alanları Afrika Savanası ve Tropikal yağmur ormanları olarak bilinmektedir. Genel itibariyle Kongo Cumhuriyeti’nde yaşatıldığı ve yetiştirildiği bilinse de yaşam alanları sadece burası ile de kısıtlı değildir. Kenya, Tanzanya, Fildişi Sahili gibi Afrika’nın oldukça geniş alanlarında da yaşamaktadırlar. Ülkemizde de oldukça rağbet gören papağanlar arasındadırlar. Ortalama 70-80 yıl yaşayabilmektedirler. İstisnai olarak 90 yıl yaşamış olan Afrika Gri Papağanlarına da rastlanılmıştır.
AFRİKA GRİ PAPAĞANI CİNSİNİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ
Afrika Gri Papağanlarının görüntüsü en başta güvercine benzetilebilir. Ama aslında diğer papağanlardan ve güvercinlerden her anlamda oldukça farklılardır. Renkleri her ikisi için gridir. Boyları ortadır. Yetişkin olanları 35-40 santimetreye kadar uzayabilir ama kuyrukları parlak kırmızı renktedir. Görüntülerine oldukça güzel bir hava katar kuyrukları. Gözleri turuncudur. Göğüs, boyun ve baş bölgelerinde taraklı ve dalgalı görüntüde olan tüyleri onlara bambaşka bir güzellik katar.
Afrika Gri Papağanlarının genel itibariyle tüyleri düz gri olsa da koyudan açığa doğru değişen tonlara sahip tüylerde olanları da vardır. Henüz altı aylık olan yavru Afrika Gri Papağanlarının göz renkleri siyah ya da koyu gridir. Büyüyüp bir yaşına geldiklerinde göz renkleri değişir, açık gri bir hal alır. İki yaşına geldiklerinde göz renkleri saman sarısı olur ve sarının tonlarıyla devam eder. Afrika Gri Papağanları yetişkin olup dört beş yaşlarına geldiklerinde göz renkleri son halini alır ve turuncu olurlar.
AFRİKA GRİ PAPAĞANI CİNSİNİN DAVRANIŞLARI
Afrika Gri Papağanları oldukça zeki oluşlarıyla bilinirler. Dünyada zekâlarıyla nam salmışlardır diyebiliriz. Yanlarında söylenen hiçbir şeyi unutmazlar. Bu sebeple ne konuştuğunuza dikkat etmek zorunda kalabilirsiniz. Öğrendikleri kelimeleri unutmaları imkânsıza yakındır. Etraflarındaki sesleri kolaylıkla hafızalarına alırlar. Bunlara telefon sesi, alarm sesi, kapı gıcırtısı, kapı zili sesi de dâhildir.
Bu kuşlar sevimli ve genel itibariyle arkadaş canlısıdırlar. Sahiplerine oldukça düşkünlerdir. İlgisiz kaldığında ve ihmal edildiğinde bu durumu sahibine fark ettirmek için çaba sarf edeceklerdir. Sosyallerdir, kalabalık ortamları da severler. Sosyal olmalarına rağmen eve dışarıdan gelen yabancılarla çok iyi anlaşamazlar. Samimi yönlerini gizlerler. Sahipleriyle yalnızken sahiplerine gösterdikleri sevgiyi, ilgi ve alakayı yabancı insanların yanında göstermezler.
Afrika Gri Papağanları gürültücü değillerdir. Apartman ve ev yaşantısına kolay adapte olurlar. Yine de evin en kuytu ve sessiz yerinde kalmaları onlar için daha iyi olacaktır.
AFRİKA GRİ PAPAĞANI CİNSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI
Afrika Gri Papağanları iştahlı kuşlardır. Onlar için özel olarak üretilen papağan yemlerinden kullanabilirsiniz. Bu yemlerin içinde kavun, mango, nar olması onların daha çok hoşuna gidecektir çünkü bu meyveleri onların doğal ortamının ürünleridir. Bu meyveleri yem dışında taze olarak küçük porsiyonlar halinde de yedirebilirsiniz.
Afrika Gri Papağanları gün içerisinde yem dışında atıştırmalık yemekten de oldukça mutlu olurlar. Onlara azar azar fıstık, fındık, kuruyemiş, yeşillik, marul da verebilirsiniz. Yemiş, tohum taneleri, meyve ve sebzelerle aynı zamanda dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Elli çeşit yemiş ve meyve yiyebildikleri de söylenmektedir. Fıstık ve ayçiçeği çekirdeği tüketmeyi de oldukça severler.
Afrika Gri Papağanlarına taze doğal bir şekilde kendi kuruttuğunuz meyve ve sebzelerden de yedirebilirsiniz. Mango, muz, kivi, elma, brokoli, salatalık, bezelye, ananas, mısır, armut, mandalina, kayısı, üzüm, kayısı, portakal gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Bu işlemi yaparken yiyeceklerin iyice yıkanmış olmasına ve çekirdeklerinden arındırılmış olmasına dikkat etmek son derece önemlidir. Elma çekirdekleri ne yazık ki Afrika Gri Papağanları için hayati tehlikeye kadar sebep olabilmektedir.
Burada yazılan besinler dışında vitamin ve mineral takviyeleri de sağlanabilir. Afrika Gri Papağanlarına kesinlikle tuz ve tuz içeren besinler verilmemelidir. Aşırı yağlı kraker ve patates cipsleri verilmesinden de kaçınılmalıdır.
AFRİKA GRİ PAPAĞANI CİNSİNİN BAKIMI
Afrika Gri Papağanları genel itibariyle bakıldığında sağlıklı kuş türleri arasında yer alırlar. Vitamin eksikliklerine bağlı sağlık problemleri nüksedebilir. A, D vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için beslenmelerine önem verilmesi gerekmektedir.
Afrika Gri Papağanları güçlü ve kaslıdırlar. Bu duruma artı katılması ve papağanın daha sağlıklı olması isteniliyorsa gün içerinde kafesten çıkarıp hareket olanağı sağlanmalı ve egzersiz yaptırılmalıdır