Tekir Kedileri Özellikleri ve Bakımı

Tekir Kedileri Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Ağırlık
2 - 8 kilo
Yaşam Süresi
2 - 16 yıl

Tekir Kediler

Türkiye'de her sokakta karşılaşabileceğimiz teki kedilerin kökeni Anadolu'ya uzanır. Anadolu'da meydana gelmiş olsalar da bu ırkın evcil türlerinin kökeni Avrupa ve Afrika'ya dayanıyor. İsmi Latince bir kelimeden gelen Tekir kedileri melez bir ırka sahiptir. İsmini tüylerindeki desenlerden almışlardır. Her tekinin yapısı ve görünümü kendine hastır, bir diğerine benzemezler. Türkiye'de sokak kedisi olarak bilinirler, sokaktaki kedilerin %98'i de tekir ırkına sahiptir. Sokaklarda görülmeye alışık oldukları için genelde sokak kedisi olarak da anılırlar. Üretimleri yoktur, sokaklarda sıkça bulunabilir.

Tekir Kedi Görünümü Nasıldır?

  Tekir kediler kendi aralarında birçok alt türlere sahiptirler. Bu türlerin kendilerine has fiziksel özellikleri vardır. Bunlardan bazıları ise aşağıda belirtildiği gibidir:

  • - Tüy yapıları kısa ya da uzun olabilir.
  • - Renkleri türlerine göre değişiklik gösterir. En çok yaygın olan renkler: kahverengi, kestane renkli, mavi tekir rengi olarak görülür.
  • - Vücut yapıları ve boyları ortalama boyuttadır.
  • - Ortalama kiloları ise 2 ile 8 kilo arası değişkenlik gösterir.
  • -  Yaşam ömürleri ise 2 – 16 yıl arası değişiklik gösterir.

Tekir Kedi Karakteri

  • - Tekir kediler de diğer ırklar gibi günde en az 15 saat uyuyabilirler. Geri kalan zamanlarda ise bol bol oyuncaklarla oynarlar ve koşuşturmaktan çok hoşlanırlar. Hatta siz bırakana kadar oyunu bırakmazlar bile.
  • - İlgiyi çok severler. Fazla vaktiniz yoksa tekir sahiplenmeniz tavsiye edilmez.
  • - Yavruyken evcilleşmeleri çok zordur, biraz büyümüş olmaları gerekebilir.
  • - Evde yalnız kalmaktan ve yalnız vakit geçirmekten pek hoşlanmazlar.
  • - Eve oldukça kolay adapte olabilirler.
  • - Tekir ırkı, diğer ırklara göre daha hareketli ve enerjik bir yapıya sahiptirler.

Tekir Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  Tekir kedilerin tüyleri uzun ya da kısa olabilir. Kısa tüylü tekirler fazla taranma gibi bir ihtiyaç duymazlar. Haftada bir ya da iki kez kedi tarağı yardımı ile taranmaları yeterli olacaktır. Uzun tüylüler de ise daha farklı bir bakım vardır. Daha fazla tüyleri olduklarından daha fazla taranma isteyebilirler. Tekirler, melez oldukları için diğer ırklara göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Dışarıdan ya da başka ev kedilerinden herhangi bir hastalık kapma ihtimalleri daha düşüktür. Haftada bir ya da iki kez kulak ve çöz çevrelerini kontrol edip silmeniz de fayda vardır. Bunun dışında ayda bir ya da iki kez tırnaklarını kestirebilirsiniz. Kum kaplarının düzenli olarak temizlenmesi de sağlıkları açısından önemlidir. En azından gün aşırı, kum kürekleri ile pislikler toplanabilir.

Tekir Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

  Diğer kediler gibi tekirleri de cinslerine uygun görülen kuru mamalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Burada dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de kedinizin yaşıdır. Kediniz yavruysa (yani bir yaşından daha ufak bir yaşta ise) yavru mamalar ile, bir yaşından daha büyük ise de normal yetişkin mamalar ile beslenmelidir. Eğer yedi yaşını geçmişse de yaşlı kuru mamalar ile beslemelisiniz. Çene ve ağız yapıları ve almaları gereken mineral ve vitaminler olarak ayrılmış olan bu mamalar, yaşa dikkat edilerek alınmalıdır. Kediniz kısırlaştırılmış ise mutlaka kısırlaştırılmış kediler içi olan mamaları tercih etmelisiniz. Diğer cinsler gibi obezliğe çok yatkın bir yapıları yoktur fakat yine de çok fazla beslememeniz tavsiye edilir. 

  Kuru mama dışında haftada bir ya da iki kez olmak üzere yaş mama ya da ödül maması da verebilirsiniz. Normal yediğiniz sebzelerden de az olmak şartı ile arada verip onları ödüllendirebilirsiniz.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]