Sultan Papağanı Bakımı ve Özellikleri

Sultan Papağanı Bakımı ve Özellikleri
Cinsin Temel İstatistikleri
Ağırlık
80 - 100 gram
Yaşam Süresi
10 - 14 yıl

SULTAN PAPAĞANI

Sultan papağanları familya olarak kakadugillerdendir. Bu kuşların kökeni Avustralya’dır. Sekiz türden oluşurlar. Bu sekiz türün içinde mutasyona uğramış olan türleri de mevcuttur. Mutasyona uğrayanların içinde renk değişiklikleri olsa da genelde mutasyona uğramamış olanlar normal gri renklere sahiptir.

Sultan papağanları ortalama 15-30 yıl yaşayabilirler. Dünyadaki popüler kuşlar arasında Muhabbet kuşlarından hemen sonra gelirler. Ülkemizde de oldukça tercih edilen türler arasındadırlar.

 

SULTAN PAPAĞANI CİNSİNİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Sultan papağanları gri, beyaz ve sarı renklere sahiplerdir. Mutasyona uğrayan Sultan papağanlarının renk ve desenlerinde farklılık görülür. Dişi ve erkek Sultan papağanı olarak kiloları 80 ile 90 gram arasında değişmektedir. Boyları ise ortalama 25-35 santimetre arasındadır. Bu papağanlar konuşma yetenekleri ile oldukça popülerlerdir öyle ki Sultan papağanları diğer konuşabilen kuş türlerine göre daha çabuk konuşurlar. Taklit kabiliyetleri oldukça güçlüdür ve her şeyi çok çabuk kavrarlar.

Erkek Sultan papağanları dişilere oranla her şeyi daha çabuk öğrenir ve daha çabuk konuşmaya başlarlar. Dişi sultan papağanları arasında konuşan bulabilmek çok nadiren rastlanılan bir durumdur.

Bu papağanların cinsiyetlerini ayırt etmek kolay değildir. Bu ayrımı yapabilmenin en önemli yolu bu papağanların çıkardıkları seslere ve taklit yeteneklerine bakmaktır. Eğer uzun, ıslık çalar gibi sesler çıkararak ötüyorsa ve aynı zamanda sizi taklit edebiliyorsa papağan cinsiyet olarak erkek demektir.

Sultan papağanlarının cinsiyet ayrımı altıncı aydan itibaren bir nebze daha kolaydır. Bu süreçten itibaren ötüş şekilleri daha belirginleşir.

Sultan papağanlarının kendilerine has fiziki özelliklerinden biri de benekli yanaklara sahip olmalarıdır. Punk gibi görünürler. Yanaklarındaki benekler onları daha sevimli gösterir.

 

SULTAN PAPAĞANI CİNSİNİN DAVRANIŞLARI

Sultan papağanları doğaları gereği kolay iletişim kurarlar. Bağ kurmakta da zorluk çekmezler. Sahipleriyle arkadaşlık bağı kurabilirler. Buradaki en önemli unsur bu papağanların tek olarak beslenmesidir. Yanında eş olmadan beslendiğinde bu kuşlar için her şey daha çabuk gerçekleşecektir. Çift olarak beslendiğinde sahibiyle ve diğer insanlarla iletişimi daha az olacaktır ve dışarıya olan ilgisi azalacaktır. Tercih kuş sahibine kalmıştır. Bazen de bazı Sultan papağanları kafeste tek olmak istemezler. Yanlarına eş isterler. Tek kaldıklarında strese girebilirler ve agresif davranabilirler. Böyle bir durum gerçekleştiğinde bu kuşların yanına eş dâhil edilebilir.

Bu kuşlar kalabalık ortamları severler. Kafes içinde uzun süre kapalı kalmaktan hiç haz etmezler. Sultan papağanlarıyla ne kadar çok iletişim halinde olursanız onlar o kadar mutlu olacaklardır.

 

SULTAN PAPAĞANI CİNSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI

Sultan papağanları birçok bitkinin tohumuyla beslenebilirler. Ayçiçeği çekirdeği yemeye bayılırlar. Mısır, kuru incir içi, armut sapı, kiraz sapı, havuç gibi besinler bu kuşların ana besinlerini oluşturmaktadır. Aynı zamanda muhabbet kuşu yemi de tüketebilirler. Yulaf, tahıl ve yumurta gibi besinler de takviye olarak verilebilir. Sultan papağanları birçok meyve ve sebzeden yiyebilirler. Fakat bu durumun kontrolünü sağlamak gerekmektedir. Aksi takdirde bu papağanlar ishal olabilirler ve bu durum ölüme dahi sebep olabilmektedir. Ayrıca mutlaka verilen besinlerin atıkları kafesten kaldırılmalarıdır. Eğer papağanınıza bu gıdaları elinizden yedirmeye alıştırırsanız sizinle daha güven odaklı bir bağ kuracaktır.

 

SULTAN PAPAĞANI CİNSİNİN BAKIMI

Sultan papağanları sıcak iklim bölgesine ait kuş cinslerindendir. Bu sebepten ötürü bu kuşların 15-16 derecenin altındaki bir ortamda bulundurulmaması gerekmektedir. Bulunduruldukları takdirde kendilerini kötü hissedeceklerdir. Bu durum onlar için hayati bir durum halini alabilir. O sebeple bulunduruldukları ortamdaki ısıya dikkat etmek gerekmektedir.

Yılda en az bir kere düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmeleri gerekir. Sultan papağanlarının düzenli olarak tırnak bakımları yapılmalıdır. Tırnakları çok uzadığı zaman kısaltmak gerekir. Bu durum onların kafes içinde daha rahat hareket edip kendilerine herhangi bir zarar vermelerine de engel olacaktır.

Bu kuşların gagalarına hassasiyet göstermek oldukça önemlidir. Bunun için kafes içine gaga taşı, kuşlar için özel üretilmiş ponza taşı eklemeniz gerekmektedir. Sultan papağanları gagalarını törpüleme ihtiyacını bu sayede karşılamış olacaklardır.

Sultan papağanları için hayati önem taşıyan şeyler arasında uyku gelir. Geceleri en az 9 ile 12 saat aralıksız uyumaları gerekmektedir. Kuşunuzun kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için kafesini sessiz bir odada bulundurabilirsiniz. Gerekirse kuş kafesi örtüsü ile kafesini örtüp uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz. Yeterli süre uyuduklarında oldukça dinç ve sağlıklı olacaklardır. Aksi takdirde sağlık durumlarında sorun oluşabilir. Sultan papağanlarına iyi bakılıp sağlıkları kontrol altında tutulduğunda beklendiğinden de uzun yaşayabilirler.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]