Tavşanları Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavşanlar yiyecek bir şeyler verildiğinde sürekli yemek isteyen canlılardır. Genellikle doyduklarını anlamazlar. Tavşan beslerken sürekli elinizle beslemek size keyif verebilir fakat tavşanlara çok fazla yiyecek vermek onları zorlamaya neden olur. Tavşan beslemesi biraz zordur fakat duruma alıştıktan sonra bakımı en zevkli hayvanlar arasında yer alır. Yavru tavşanlar çok meraklı oldukları için onlara uzattığınız şeyleri sürekli yalayıp koklamaya meyillilerdir. Genellikle gördükleri şeyleri kemirdikleri için tavşan besleyenlerin onları elektrik kablolarından iyi koruması gerekir. Tavşanların elektrik kablosu, boya, temizlik malzemesi gibi onlara zarar verebilecek nesnelere ulaşmasını engellemeniz gerekir.
Yavru tavşanlar ilk 15 gün anne sütü ile beslenmelidir. 15.günden itibaren yumuşak besinleri yemeye başlayabilirler. 3 haftalık olduklarında kuru besleyici yemleri de yemeğe başlayabilirler. Eğer isterseniz daha geç yani 4 haftalık olduktan sonra kuru gıdaya geçebilirsiniz.
Tavşanlar Ne ile Beslenir?
1) Su
Bizlerde her ne kadar önemliyse tavşanlar içinde su çok önemlidir. Bazı tavşan çiftliklerinde, internet sitelerinde tavşanların yanına su kabı konulmaması söylenir. Fakat uzman veteriner hekimlerinin açıklamalarına göre kesinlikle tavşanların kaldığı yere su kabı bulunmalıdır. Tavşanların kolay su içmesini sağlayan su kapları kullanabileceğiniz gibi normal kaselere de su koyabilirsiniz. Genellikle tavşanlar su kaplarını devirdiği için su kaplarını sabitlemenizi öneririm. Tavşanları susuz bırakmayın!
2) Yeşillikler
Tavşanlar beslerken en çok yedirilmesi gerekenler arasında yeşillikler vardır. Tavşanların yaşına, ırkına ve cinsiyetine göre ne kadar yeşillik yemesi gerektiği farklılık gösterir ama genel olarak bütün tavşanlar yeşilliklerle beslenir ve severek yerler. Tavşanlar normal yabani hayatlarında düşünürseniz bolca yeşillik tükettiklerini anlayabilirsiniz. Bu nedenle tavşanların doğal hayatında olduğu gibi ev ortamında da bol miktarda yeşilliklerle beslenmesi gerekir.
Tavşanların doğası gereği tamamen otobur canlılardır. Lahana, taze çimenler, havuç, turp, dereotu, marul, enginar, karnabahar, bürüksel lahanası, yeşil fasulye ve maydanoz gibi sebzeleri yemeyi çok severler. Onlar içinde en sağlıklısı budur. Tavşan deyince akla ilk gelen sebze genellikle havuç olur. Gerçek hayatta tavşanlar havucu yer fakat o kadar abartılacak kadar fazla tüketmezler. 90ların ve 2000lerin döneminde olan Bugs Bunny adlı çizgi film karakterinin sürekli havuç yemesinden dolayı eski nesillerden zamanımıza kadar gelen bu algı bu şekilde devam etmiştir. Tavşanların yemeyi en çok sevdiği sebze maruldur. Genellikle marul yerken görürsünüz.
Tavşanlar yemek yerken genellikle durmak bilmedikleri için bu konuda sizin dikkat etmeniz gerekir. Tavşanların aşırı yeşillik tüketmesi ishale yol açabilir. Bu durumda tavşanların huzurunu kaçırır.
3) Kuru Gıdalar
Tavşanlar yeşilliklerin yanında mutlaka kuru gıdalar tüketmelidir. Kuru gıdalardan kastımız, kuru ekmek, kuru ot, saman gibi kuru gıdalar verilmelidir. Tavşanların yapısı gereği vücutlarının kuru ota ihtiyacı vardır. Özellikle yavru tavşanlar sürekli yeşillik ile beslenirlerse ishale yakalanıp hayatlarını kaybedebilirler. Saman tavşanların sindirim sistemi için çok sağlıklıdır ve sindirim sistemini dengeler. Mutlaka besin kabının yanında saman bulundurulmalıdır. Tavşanlar ihtiyacı olduklarında saman yiyebilirler.
Özellikle yavru tavşanlara kuru yem, ot, saman gibi kuru gıdalar mutlaka verilmelidir. Yavru tavşanların bünyesi hassas oldukları için sadece yeşillik yiyerek hayatlarını kaybedebilirler. Sizlere tavsiyem yaş ve kuru gıdaları birlikte karıştırıp mama kabına koymanızdır. Tavşanlar iki besini de ayırmadan yiyip sindirim sistemlerini dengeleyecektir.
4) Tuz Takviyesi
Tavşanlar diğer canlılardan farklı olarak bir miktar fazla tuza ihtiyaç duyarlar. Özellikle evde beslenen tavşanlar doğada hazır kayaçlarda bulunan tuzları alamazlar. Bu sebeple tavşanların kaldığı yere doğal yaşamında olduğu gibi bir miktar iyot (tuz) konulmalıdır. Çok fazla koymanızı önermem çünkü hassas bünyeye sahip olan tavşanlarımıza zarar verebilir. Tavşanlarınızın düzenli olarak ne kadar tuz tükettiğini gözlemlemeniz gerekmektedir. Çünkü tavşan yedikleri besinlerden ihtiyacı olan tuz oranını karşılıyor olabilir. Bu nedenle tuz tüketmiyor olabilir. Aşırı ve sürekli olmamak kaydıyla tuz vermenizi öneririm.
Her tavşanın tuza olan ihtiyacı aynı olmaz. Tavşanların ırkına, cinsiyetine ve türüne bağlı olarak bu oran değişir. Tuz tüketmeyen tavşanları kesinlikle tuz tüketmesi için zorlamamanız gerekir.
5) Tavşan Yemi
Yetişkin tavşanlara hazır olarak satılan yemlerde verilebilir. Her markada olmasa da tavşanların bütün besin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yemler vardır. Bu yemler hem sizin hayatınızı kolaylaştırır hem de tavşanların hayatını kolaylaştırır. Tavşanlarınıza yem verirken ara sıra yeşillik vermeyi ihmal etmeyin.
Türkiye’de Satılan En İyi Tavşan Yemleri
1) WİTTE MOLEN MÜSLİ KEMİRGEN YEMİ
Kemirgen yemi olarak bilinen bu yem hem tavşanlar için hem de hamsterlar için kullanılabilir. Bu özel karışım, tavşanların ihtiyacı olduğu besinleri kolay bir şekilde almasını sağlar. Bu yemleri genellikle aperatif olarak vermenizi öneririm. Günlük hayatlarında yeşillik üstüne ilave çerez gibi yerler. Özellikle soğuk dönemlerde enerjiyi yükseltmek için verilebilir. Bu yiyecek haftada birkaç kez çerez olarak verilmelidir. Yapay renklendirici içermez ve ekstra enerjiye ihtiyaç duyan anneler içinde uygundur.
2) VERSELE LAGA CUNİ CLASSİC TORBA TAVŞAN YEMİ
Tavşanların günlük hayatlarında tüketebilecekleri besinler arasında yer alır. Ortalama bir tavşan için günlük 70-80 gram vermeniz yeterli olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yemlerinde yanında her zaman taze su bulundurulması önerilir. Tavşanların doğal diş bakımı ve sağlıklı bağırsak yapısı için idealdir. Koruyucu yapısı ile sindirim sisteminde herhangi bir sıkıntı çıkarmaz. Tavşan besleyenlerin genellikle kullandıkları mamalar arasında yer alır. Premium sınıfında bulunan yemler arasında yer alır.
3) VİTAKRAFT VİTAL MENÜ TAVŞAN YEMİ
Tavşanların doğal yaşamında tükettikleri bütün yeşillikleri içeren bir yemdir. Bu otçul hayvanlar birçok tohum, değişik otlar, bitkiler ve meyveler ile beslenir. Tavşanınızın sağlıklı ve fit olması için doğru oranlarda karıştırılmış bir yemdir. Bu yemi tercih edenler genellikle tavşanların sindirim sistemini bozmamak için farklı besin vermek istemeyen kişiler kullanır. Tavşanları bu yeme alıştırırlar ve bu şekilde devam ederler. Bu karışım yüklü miktarda lifli ürün, mineraller, vitaminler ve yeşil otları içermektedir.